Wat is de impact van zwerfafval

:

Zwerfafval is afval dat op openbare plaatsen achterblijft in plaats van op de juiste manier te worden weggegooid.
In Nederland bedraagt de jaarlijkse hoeveelheid zwerfafval ca. 50 miljoen kilo, vergelijkbaar met een kudde van 10.000 olifanten.
De maatschappelijke impact van zwerfvuil is enorm, niet alleen op het milieu, maar ook op andere elementen van de samenleving, zoals de volksgezondheid, onze economie en ons gevoel voor schoonheid.

De impact op het milieu:

Bodemverontreiniging

Sommige soorten zwerfafval, zoals batterijen en elektronisch afval, maar ook zoiets kleins als een sigarettenpeuk kunnen schadelijke giftige stoffen lekken die in de bodem terechtkomen en de grond en het grondwater vervuilen.

Vervuiling van water

Zwerfafval, vooral plastic, komt vaak in rivieren, meren en oceanen terecht en maakt daar deel uit van de zogenoemde ‘plasticsoep’. Dit leidt tot vervuiling van het water en bedreigt het leven in zee en zoetwateromgevingen.

Schade aan dieren

Dieren kunnen verstrikt raken in zwerfafval of het per ongeluk opeten, wat kan leiden tot verstikking, verwondingen of de dood. Vooral vogels, vissen en zeedieren, zoals schildpadden en zeezoogdieren, worden getroffen door plastic afval.

Dit alles zorgt voor verlies aan biodiversiteit: minder soorten planten, dieren en micro-organismen, en een afname in hun variatie en aantallen binnen het ecosysteem.

De impact op onze eigen gezondheid:

Zwerfafval in voedselketen

De afbreektijden voor zwerfafval variëren van enkele weken tot een eeuwigheid. Plastic bijvoorbeeld vergaat niet, maar valt uiteen in piepkleine deeltjes die in de bodem of in het water blijven rondzwerven (microplastics) en onderdeel gaan uitmaken van onze voedselketen. Hierdoor kunnen schadelijke chemicaliën naar ons lichaam worden overgebracht en gezondheidsrisico’s veroorzaken, zoals ontstekingen en hormonale verstoringen.

Fysieke gevaren

Scherpe voorwerpen zoals gebroken glas of roestige metalen kunnen verwondingen veroorzaken bij kinderen en volwassenen die zich in de buurt van zwerfafval bevinden.

Ongedierte

Zwerfafval trekt ongedierte aan doordat voedselresten en afval schuilplaatsen en voedselbronnen bieden voor dieren zoals ratten, muizen en insecten. Hierdoor kunnen ongediertepopulaties toenemen, wat gezondheidsrisico’s en overlast veroorzaakt.

Economische impact:

Kosten van opruimen

Gemeenten en overheden besteden aanzienlijke bedragen aan het opruimen van zwerfafval. In 2021 kostte het schoonhouden van de openbare ruimten ruim 300 miljoen euro! Dit geld zou elders kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor onderwijs, infrastructuur of gezondheidszorg.

Negatieve invloed op circulaire economie

Verspilling van waardevolle materialen die anders gerecycled of hergebruikt hadden kunnen worden. Dit draagt bij aan de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en verhoogt de druk op het milieu.

Negatieve invloed op toerisme en huizenprijzen

Gebieden met veel zwerfafval zijn minder aantrekkelijk voor toeristen, wat de lokale economieën schaadt die afhankelijk zijn van toeristische inkomsten. werfafval blijkt zelfs invloed te hebben op de huizenprijzen: die zijn lager in straten met veel zwerfvuil.

Visuele en sociale impact:

Verlies van esthetiek

Zwerfafval scoort hoog in de Top vijf over ergernissen over de eigen buurt, naast b.v. hondenpoep en gebrek aan parkeerruimte. Het ontsiert natuurlijke landschappen, parken, stranden en stedelijke gebieden, waardoor deze plaatsen minder aangenaam zijn voor inwoners en bezoekers.

Negatieve impact op gemeenschapsgevoel

Zwerfafval kan bijdragen aan gevoelens van verwaarlozing en achteruitgang in gemeenschappen, wat kan leiden tot minder betrokkenheid en een verminderd gevoel van veiligheid.

Samenvattend:

Zwerfafval is een groot probleem dat slecht is voor het milieu, de gezondheid, de economie en de samenleving. Het vervuilt onze omgeving, schaadt dieren en planten, kost veel geld om op te ruimen, en maakt plekken minder prettig en veilig.

10.000 Olifanten zal zich inzetten voor een prettigere, veiligere en duurzamere woonomgeving door structureel de strijd aan te gaan tegen zwerfafval.